Benvinguts
al racó de Sonia!!!

miércoles, 11 de abril de 2012

TEMA 9, TEORÍA



LES TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ A LA SOCIETAT DIGITAL




Aquest tema està dividit de cinc apartats molt interessants, ja que conté que són les Tic que encara no habíem tractat aquest tema amb tanta claretat, els apartats són:

  • Característiques de la Societat TIC.
  • Què són les TIC?
  • Característiques de les TIC
  • Aportacions de les TIC
  • Limitacions a les TIC

En primer lloc, les característiques de la Societat TIC són:


  • Gran presència dels “mass media” i de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Estem totalment rodejats de les TIC, ja que vivim en una societat que tenim les TIC presents en tots els àmbits de la nostra vida.
  • Gran quantitat d’informació al nostre abast. Tenim tantíssima informació, que de vegades quan volem alguna informació sobre alguna cosa en concret no sabem cap a on tirar, ja que hi ha moltissima.
  • Continus avanços científics i tecnològics. Tenim una tecnologia que avança molt ràpid.
  • La fi de l’era industrial. La major part de la població activa dels països en els quals s’ha consolidat la “societat de la informació” treballa en el sector serveis i sempre amb forta independència de les TIC per a realitzar el seu treball.
  • Llibertat de moviment. Estem amb una creixent llibertat de moviment. Per exemple: Skipe, es a dir, podem estar en qualsevol lloc a l’hora que siga i ens podem connectar a Skipe i podem parlar i veure'ns en el moment que siga.
  • Nous entorns laborals. Les TIC faciliten un nou entorn de treball, ja que hi ha gent que treballa des de casa.
Les TIC:

Es denominen tecnologies de la informació i la comunicació al conjunt de tecnologies que permeten l'adquisició, producció, emmagatzematge, tractament ,comunicació, registre i presentació d'informacions, en forma de veu, imatges i dades contingudes en senyals de naturalesa acústica, òptica o electromagnètica. Les Tic inclouen l'electrònica com a tecnologia base que suporta el desenvolupament de la telecomunicacions, la informàtica i l'audiovisual.
A més, són qualsevol eina en la qual estas processant i a la vegada transmitint informació.
Exemples de TICs: Ordinador (típica), televisió, disc dur, impresora, programes, movil, etc.

Característiques TIC:

Inmaterialitat, per exemple el programa Skipe.
Deslocalització
Interactivitat
Instantaneitat, exemple: messenger.
Reproducció limitada: en qualsevol part del món “Skipe”.
No linealitat - Interconexió: són característiques molt semblants.
Diversitat de formats/Multiformat, ja que la informació la trobem de diferents formes (text, imatge, so).

Pots estar en qualsevol lloc gràcies a la tecnologia, per exemple (Internet).
Aportacions de les TIC:

  1. Fàcil accés a tot tipus d’informació.
Sobre qualsevol tema i en qualsevol format (textual, icònic, sonor), especialment a través de la televisió i Internet però també mitjançant l'accés a les nombroses col·leccions de discos en suport CDROM i DVD: sobre turisme, temes legals, dades econòmiques, enciclopèdies generals i temàtiques de tot tipus, pel·lícules i vídeos digitals (s'estan digitalitzant en suport DVD tota la producció audiovisual), bases de dades fotogràfiques...
La informació és la matèria primera que necessitem per a crear coneixements amb els quals afrontar les problemàtiques que se'ns van presentant cada dia en el treball, en l'àmbit domèstic, en reflexionar…

  1. Instruments per a tot tipus de procés de dades.
Els sistemes informàtics, integrats per ordinadors, perifèrics i programes, ens permeten realitzar qualsevol tipus de procesament de dades de manera ràpida i fiable: escriptura i còpia de textos, càlculs, creació de bases de dades, tractament d'imatges... Per a açò, disposem de programes especialitzats: processadors de textos, editors gràfics, fulls de càlcul, gestors de bases de dades, editors de presentacions multimèdia i de pàgines web...

  1. Canals de comunicació.
Immediata, sincrònica i asíncrona, per a difondre informació i contactar amb qualsevol persona o institució del món mitjançant l'edició i difusió d'informació en format web, el correu electrònic, els serveis de missatgeria immediata, els fórums telemàtics, les videoconferències...

  1. Emmagatzematge de grans quantitas d’informació.
En petits suports de fàcil transport (discos, targetes, xarxes). Un disquet pot emmagatzemar 1'4 Mbytes d'informació, és a dir, al voltant d'un milió i mitjà de caràcters, un volum equivalent a un llibre de centenars de pàgines o algunes fotografies de qualitat comprimides. Un CD-ROM pot emmagatzemar unes 600 Mbytes, l'equivalent a 400 disquets, on es pot allotjar qualsevol gran enciclopèdia. I un DVD equival a més de 20 CD-ROM, amb capacitat per a emmagatzemar qualsevol llargmetratge amb bona qualitat d'imatge.

  1. Automatització de tasques.
Mitjançant la programació de les activitats que volem que realitzen els ordinadors, que constitueixen el cervell i el cor de totes les TIC. Aquesta és una de les característiques essencials dels ordinadors, que en definitiva són "màquines que processen automàticament la informació seguint les instruccions d'uns programes".
  1. Interactivitat
Els ordinadors ens permeten “dialogar” amb programes de gestió, videojocs, materials formatius multimèdia, sistemes experts específics... Aquesta interacció és una conseqüència que els ordinadors siguen màquines programables i siga possible definir el seu comportament determinant les respostes que han de donar davant les diferents accions que realitzen davant ells els usuaris.

  1. Homogeneïtzació.
Dels codis emprats per al registre de la informació mitjançant la digitalització de tot tipus d'informació: textual, sonora, icònica i audiovisual. Amb l'ús dels equips adequats es pot captar qualsevol informació, processar-la i finalment convertir-la a qualsevol format per a emmagatzemar-la o distribuir-la. Així per exemple, hi ha programes de reconeixement de caràcters que lligen i converteixen en veu els textos, programes de reconeixement de veu que escriuen al dictat, escáners i càmeres digitals que digitalitzen imatges...

  1. Instrument cognitiu.
Que potencia les nostres capacitats mentals i permet el desenvolupament de noves maneres de pensar.


Limitacions de les TIC:



  • Problemes tècnics.
Incompatibilitats entre diversos tipus d'ordinador i sistemes operatius, l'ample de banda disponible per a Internet (insuficient encara per a navegar amb rapidesa i visualitzar vídeo de qualitat on-line), la velocitat encara insuficient dels processadors per a realitzar algunes tasques (reconeixement de veu perfeccionat, traductors automàtics...)

  • Falta de formació.
La necessitat d'uns coneixements teòrics i pràctics que totes les persones han d'aprendre, la necessitat d'aptituds i actituds favorables a la utilització d'aquestes noves eines (alfabetització en TIC).

  • Problemes de seguretat.
Circumstàncies com el risc que es produïsquen accessos no autoritzats als ordinadors de les empreses que estan connectats a Internet i el possible robatori dels codis de les targetes de crèdit en comprar en les tendes virtuals, frena l'expansió del comerç electrònic i d'un major aprofitament de les possibilitats de la Xarxa.

  • Barreres econòmiques.
Malgrat el progressiu abaratament dels equips i programes informàtics, el seu preu encara resulta prohibitiu per a moltes famílies. A més, el seu ràpid procés d'obsolescència aconsella la renovació dels equips i programes cada quatre o cinc anys.

  • Barreres culturals.
L'idioma dominant, l'anglès, en el qual vénen moltes referències i informacions d’ Internet, etc.

Vídeo sobre les noves tecnologies i Tic:


No hay comentarios:

Publicar un comentario