Benvinguts
al racó de Sonia!!!

domingo, 29 de abril de 2012

TEMA 12, TEORÍA


EINES DE LA WEB 2.0: WEBQUEST




Aquesta part del tema es pot complimentar amb el tema 11, ja que és una altra eina com són els Blocs i Wikis. Es un tema que està dividit en quatre apartats rellevants:

  1. Definició de Webquest
  2. Tipus de Webquest
  3. Parts d’una Webquest
  4. Exemples de Webquest

Definició:

La WebQuest és una eina que forma part d'una enciclopèdia per al treball didàctic en les arts de la moda que consisteix en una investigació guiada, amb recursos principalment procedents d'Internet, que promou la utilització d'habilitats cognitives superiors, el treball cooperatiu i l'autonomia dels alumnes i inclou una avaluació autèntica.

Són definides com “Una aplicació de l'estratègia d'aprenentatge per descobriment guiat a un procés de treball desenvolupat pels alumnes utilitzant els recursos de la WWW. Consisteixen a presentar-li a l'alumnat un problema amb un conjunt de recursos preestablits per l'autor de la mateixa, evitant així la navegació simple i sense rumb dels estudiants en la WWW”.

Les WebQuest són utilitzades com a recurs didàctic pels professors, ja que permeten el desenvolupament d'habilitats de maneig d'informació i el desenvolupament de competències relacionades amb la societat de la informació.

Hi ha Webquest de dos tipus:

Webquests a curt termini:

La meta educacional d'una WebQuest a curt termini és l'adquisició i integració del coneixement d'un determinat contingut d'una o diverses matèries i es dissenya per a ser acabat d'un a tres períodes de classe.

Webquests a llarg termini:

Es dissenya per a realitzar-ho en una setmana o un mes de classe. Implica major nombre de tasques, més profundes i elaborades; solen culminar amb la realització d'una presentació amb una eina informàtica de presentació (Powert Point, pàgina web,..).

Una nova modalitat inspirada en el concepte de les WebQuests creat per Bernie Dodge són les MiniQuest:

Consisteixen en una versió de les WebQuests que es redueix a sol tres passos: Escenari, Tasca i Producte. Poden ser construïdes per docents experimentats en l'ús d'Internet en 3 o 4 hores i els estudiants les realitzen completament en el transcurs d'una classe de 50 minuts. Poden ser utilitzades per docents que no compten amb molt temps o que amb prou faenes s'inicien en la creació i aplicació de les WebQuests. Són un punt d'inici lògic per als professors que compten amb diferents nivells d'habilitat per a crear ambients d'aprenentatge en línia. Els docents nous en el món de l'Internet trobaran en les MiniQuests un model intuïtiu, realitzable i que per tant els ajudarà a donar els seus primers passos en la construcció d'Activitats d'Aprenentatge Basades en la Xarxa.

Parts d’una Webquest:

S'espera que una WebQuest tinga almenys les següents parts: una introducció clara, succinta que proporcione la informació necessària per a iniciar l'activitat; una tasca central interessant i concreta; una col·lecció de recursos (llocs web fonamentalment) on trobar la informació necessària; una descripció pas a pas del procés que s'utilitzarà per a la tasca, pautes per a organitzar la informació adquirida (preguntes que han de ser contestades, etc.) aquesta serà la part fonamental per als alumnes; l'avaluació del treball dels alumnes i com a última part, una conclusió, que repasse el que han après els alumnes i com pot ser aplicat en altres temes.

Exemples de Webquest:

Enllaç on podem trobar diferents Webquest:

http://www.aula21.net/tallerwq/fundamentos/ejemplos.htm

Adjunte uns enllaços interessants:

http://www.youtube.com/watch?v=wjvO8hTea2I

http://www.youtube.com/watch?v=k533RlyoSwQ

TEMA 11, TEORÍA


EINES DE LA WEB 2.0: BLOCS I WIKIS

Aquest tema és molt interessant i profitós, ja que estem treballant dia a dia amb els Blocs a les classe d’Aules.

Ens ajuda a saber:
1) Característiques d’un Bloc.
2) Tipus de Blocs
3) Característiques d’una Wiki
4) Exemples de Blocs i Wikis
5) Ús didàctic de Blocs i Wikis



En primer lloc, sobre les característiques d’un Bloc podem trobar:

Un bloc és un espai Web personal en el qual el seu autor (poden haver-hi diversos autors autoritzats) pot escriure cronològicament articles, notícies...(amb imatges i enllaços), però a més és un espai col·laboratiu on els lectors també poden escriure els seus comentaris a cadascun dels articles (entrades/*post) que ha realitzat l'autor.
Són molt fàcils de crear, doncs, hi ha plantilles i la inclusió de textos, imatges, vídeos, sons és senzilla. Es pot accedir als blocs des de qualsevol ordinador doncs s'editen on-line. Per tant, les actualitzacions són immediates (encara que açò impedeix treballar off-line i guardar una còpia completa del bloc en un disc).
L'estructura bàsica del bloc és cronològica (els nous articles sempre apareixen els primers), però els continguts també es poden organitzar per categories (etiquetatge semàntic, tags). Els articles queden permanentment arxivats i són accessibles directament a través d'una URL (permalink).
Solen incloure un cercador intern, llistats d'altres blogs (blogrolls) i diverses funcionalitats (gadgets, ginys) com a rellotges, calendaris...
Ofereixen un servei de sindicació/subscripció RSS dels continguts, amb la finalitat de que els subscriptors puguen rebre en els seus "programes agregadores" informació sobre les actualitzacions del bloc. I alguns permeten als autors saber quan se'ls cita en un altre weblog (trackback, pingball). També resulta habitual crear agregacions de blocs (planets), amb el que es facilita el diàleg i el contrast d'idees entre autors i lectors de diferents blocs.

TIPUS DE BLOCS:

Bloc de professors:
Exemple: http://alexamorosiesbiar.blogspot.com.es/
Blocs de Blocs:
Exemple: http://www.blocdeblocs.net/
Blocs de Recursos:
Exemple: http://blocs.xtec.cat/recursosee/

Característiques d’una Wiki:

Una wiki és un espai web corporatiu, organitzat mitjançant una estructura hipertextual de pàgines (referenciades en un menú lateral), on diverses persones autoritzades elaboren continguts de manera asíncrona. Solen mantenir un arxiu històric de les versions anteriors i faciliten la realització de còpies de seguretat dels continguts.

Igual que els blocs són espais on-line molt fàcils de crear doncs hi ha plantilles i la inclusió de textos, imatges, vídeos, sons és senzilla. Solen incloure un cercador intern i faciliten les sindicació de continguts.

Enfront dels blocs que s'articulen mitjançant articles en ordre cronològic i que poden estar més orientats a informar i promoure comentaris crítics, les wiki s'organitzen per pàgines amb etiquetes (sense ordre cronològic) i estan més orientades a la creació de textos conjunts i síntesis i a la negociació de continguts i significats entre diverses persones.

D'altra banda, els blocs permeten que els visitants deixen comentaris encara que sense modificar els articles que han escrit els seus autors (continguts estàtics), mentre que les wikis no preveuen que els visitants deixen comentaris (llevat que es registren); les persones autoritzades si poden modificar i ampliar les seues pàgines (continguts dinàmics) en qualsevol moment.

Pel que fa als exemples dels Blocs i Wikis, podem observar els enllaços anteriorment adjuntats dels Blocs més els següents Wikis:


I per últim, l’ús didàctic dels Blocs i Wikis podem dir:

- Es poden utitlitzar com a portfoli digital. Poden elaborar aquí alguns dels treballs que els encarreguin els professors.

- Fer brainstorning sobre un tema.

- Coordinació del periòdic escolar o de qualsevol activitat.

- On el professorat emmagatzema i ordena materials i informacions d'interès per al seu treball.

- Enllaç al bloc tauler d'anuncis del professor (RSS alumnes).
- Bloc personal del professor, orientat als seus col·legues.

Adjunte un enllaç perquè quede més clar la Web 2.0:

miércoles, 18 de abril de 2012

TEMA 10, TEORÍA


 LA WEB 2.0




Aquest tema té tres apartats importants, com són:

- Diferències entre la Web 1.0 i la Web 2.0
- Aplicacions de la Web 2.0
- Implicacions educatives de la Web 2.0

Respecte a l’apartat de les diferències podem torbar:

 Web 1.0
- Pàgines Web estàtiques
- Els continguts són produïts pel Webmaster
- L’arquitectura de treball es Client-Servidor
- Visualitzacióde contiguts mitjançant un navegador web
- L’usuari solament pot llegir el contingut.
- És necessari tenir instal.lat un programari client en l’ordinador.

Aquesta és la Web més estàtica.

Web 2.0- Gran interacció entre els usuaris.
- La plataforma de treball és la pròpia pàgina web(no és necessari tenir instal·lat un programari client en l'ordinador).
- Contigut dinàmic
- Visualització mitjançant navegador, Lector RSS
- L’escriptura Web es compartida
- La unitat mínima de contingut és el post o article.

- Tots son autors de la informació

A continuació, veiem les aplicacions de la Web 2.0 segons la activitat a la qual es destina:

- Per expressar-se, crear i publicar: Blocs, Wikis.
- Per a compartir, publicar i cercar informació: PodCast, Youtube, ....
- Xarxes Socials: Secons Life, Twiter, Facebook.
- Per accedir a informació d’interés: RSS, BlogLines, GoogleReader (alta aplicació per a poder gestionar les RSS), ....

I per últim, respecte a les implicacions educatives de la Web 2.0, podem trobar:

- És un entorn que tothom ens socialitzem i podem compartir informació.
- És un espai social horitzontal i ric en fonts d’informació
- Està orientat al treball autònom i col·laboratiu.
- Hi ha més interès i motivació.
- Ofereix espais on-line per a la publicació de continguts.
- Millora competències digitals. (Aquest punt es molt important ja que es un pas que necessitem nosaltres com a futurs docents per millorar les competències digitals).
- Creació i gestió de xarxes de centres i professors.

Per últim, adjunte un vídeo per deixar més clar que és una Web 2.0:

miércoles, 11 de abril de 2012

PRÀCTICA 5



PRÀCTICA DE CERCADORS D'IMATGES




Aquesta  pràctica em va resultar molt útil, ja que vam estar veient diferents cercadors a classe, i parlant d'alguns d'ells. Va ser una activitat molt completa, es a dir, a més de conéixer diversos tipus de cercadors, vam poder obrir i treballar amb uns quants a classe i uns altres a casa, on podíem veure cadascú el que contenia al seu interior i veure quin ens agradava més, quin era més complet, es a dir, trobavem la diferencia d'uns amb altres.




TIPUS DE CERCADORS:


Cercadors generals. Permeten la utilització de determinats tipus de filtres i, a més, la recuperació de la imatge.


Multi-cercadors. Treballen amb una única interfície mentre que, no permeten ni la consulta simultànea, ni els resultats unificats.

Meta-cercadors. Són molt més complets que els multi, permeten consultar diversos cercadors i, a més presenten els resultats eliminant duplicitats. El seu major inconvenient és la simplificació de sintaxi que pot generar errors.

Com ja hem vist un breu anàlisi i tipologia dels cercadors d'imatges, una altra definició rellevant, és el concepte de bancs d'imatges, que són els que s'encarreguen de la difusió de col·leccions i la seua gestió en molts casos i es realitza mitjançant bases de dades.

A continuació, veiem el tipus de llicències que ens podem trobar en la recerca de recursos en Internet:

- Copyright. Qualsevol producció acollida a aquesta llicència té tots els drets reservats, no es podrá ni modificar, ni plagiar, etc.

- Copyleft. En aquesta llicència, és protegeixen produccions artístiques que eliminen restriccions de distribució o modificació imposades pel copyright.

- Domini Públic. Ací, queden les obres literàries, artístiques o científiques a l'expirar el termini de protecció dels drets patrimonials d'autor.

Llicències Creative Common. Aquestes ofereixen els següents drets a terceres persones.

- No comercial.
- Sense obres derivades.
- Compartir iqual.
- Reconeixement.


Una pàgina amb més tipus de cercadors:


Després d'haver treballat amb aquesta pràctica, m'he adonat que existeixen moltíssims cercadors i que no sols està el que tothom reconeix com a google, doncs ara si tindre una bona recopilació de cercadors!!!.



TEMA 9, TEORÍA



LES TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I LA COMUNICACIÓ A LA SOCIETAT DIGITAL




Aquest tema està dividit de cinc apartats molt interessants, ja que conté que són les Tic que encara no habíem tractat aquest tema amb tanta claretat, els apartats són:

  • Característiques de la Societat TIC.
  • Què són les TIC?
  • Característiques de les TIC
  • Aportacions de les TIC
  • Limitacions a les TIC

En primer lloc, les característiques de la Societat TIC són:


  • Gran presència dels “mass media” i de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Estem totalment rodejats de les TIC, ja que vivim en una societat que tenim les TIC presents en tots els àmbits de la nostra vida.
  • Gran quantitat d’informació al nostre abast. Tenim tantíssima informació, que de vegades quan volem alguna informació sobre alguna cosa en concret no sabem cap a on tirar, ja que hi ha moltissima.
  • Continus avanços científics i tecnològics. Tenim una tecnologia que avança molt ràpid.
  • La fi de l’era industrial. La major part de la població activa dels països en els quals s’ha consolidat la “societat de la informació” treballa en el sector serveis i sempre amb forta independència de les TIC per a realitzar el seu treball.
  • Llibertat de moviment. Estem amb una creixent llibertat de moviment. Per exemple: Skipe, es a dir, podem estar en qualsevol lloc a l’hora que siga i ens podem connectar a Skipe i podem parlar i veure'ns en el moment que siga.
  • Nous entorns laborals. Les TIC faciliten un nou entorn de treball, ja que hi ha gent que treballa des de casa.
Les TIC:

Es denominen tecnologies de la informació i la comunicació al conjunt de tecnologies que permeten l'adquisició, producció, emmagatzematge, tractament ,comunicació, registre i presentació d'informacions, en forma de veu, imatges i dades contingudes en senyals de naturalesa acústica, òptica o electromagnètica. Les Tic inclouen l'electrònica com a tecnologia base que suporta el desenvolupament de la telecomunicacions, la informàtica i l'audiovisual.
A més, són qualsevol eina en la qual estas processant i a la vegada transmitint informació.
Exemples de TICs: Ordinador (típica), televisió, disc dur, impresora, programes, movil, etc.

Característiques TIC:

Inmaterialitat, per exemple el programa Skipe.
Deslocalització
Interactivitat
Instantaneitat, exemple: messenger.
Reproducció limitada: en qualsevol part del món “Skipe”.
No linealitat - Interconexió: són característiques molt semblants.
Diversitat de formats/Multiformat, ja que la informació la trobem de diferents formes (text, imatge, so).

Pots estar en qualsevol lloc gràcies a la tecnologia, per exemple (Internet).
Aportacions de les TIC:

  1. Fàcil accés a tot tipus d’informació.
Sobre qualsevol tema i en qualsevol format (textual, icònic, sonor), especialment a través de la televisió i Internet però també mitjançant l'accés a les nombroses col·leccions de discos en suport CDROM i DVD: sobre turisme, temes legals, dades econòmiques, enciclopèdies generals i temàtiques de tot tipus, pel·lícules i vídeos digitals (s'estan digitalitzant en suport DVD tota la producció audiovisual), bases de dades fotogràfiques...
La informació és la matèria primera que necessitem per a crear coneixements amb els quals afrontar les problemàtiques que se'ns van presentant cada dia en el treball, en l'àmbit domèstic, en reflexionar…

  1. Instruments per a tot tipus de procés de dades.
Els sistemes informàtics, integrats per ordinadors, perifèrics i programes, ens permeten realitzar qualsevol tipus de procesament de dades de manera ràpida i fiable: escriptura i còpia de textos, càlculs, creació de bases de dades, tractament d'imatges... Per a açò, disposem de programes especialitzats: processadors de textos, editors gràfics, fulls de càlcul, gestors de bases de dades, editors de presentacions multimèdia i de pàgines web...

  1. Canals de comunicació.
Immediata, sincrònica i asíncrona, per a difondre informació i contactar amb qualsevol persona o institució del món mitjançant l'edició i difusió d'informació en format web, el correu electrònic, els serveis de missatgeria immediata, els fórums telemàtics, les videoconferències...

  1. Emmagatzematge de grans quantitas d’informació.
En petits suports de fàcil transport (discos, targetes, xarxes). Un disquet pot emmagatzemar 1'4 Mbytes d'informació, és a dir, al voltant d'un milió i mitjà de caràcters, un volum equivalent a un llibre de centenars de pàgines o algunes fotografies de qualitat comprimides. Un CD-ROM pot emmagatzemar unes 600 Mbytes, l'equivalent a 400 disquets, on es pot allotjar qualsevol gran enciclopèdia. I un DVD equival a més de 20 CD-ROM, amb capacitat per a emmagatzemar qualsevol llargmetratge amb bona qualitat d'imatge.

  1. Automatització de tasques.
Mitjançant la programació de les activitats que volem que realitzen els ordinadors, que constitueixen el cervell i el cor de totes les TIC. Aquesta és una de les característiques essencials dels ordinadors, que en definitiva són "màquines que processen automàticament la informació seguint les instruccions d'uns programes".
  1. Interactivitat
Els ordinadors ens permeten “dialogar” amb programes de gestió, videojocs, materials formatius multimèdia, sistemes experts específics... Aquesta interacció és una conseqüència que els ordinadors siguen màquines programables i siga possible definir el seu comportament determinant les respostes que han de donar davant les diferents accions que realitzen davant ells els usuaris.

  1. Homogeneïtzació.
Dels codis emprats per al registre de la informació mitjançant la digitalització de tot tipus d'informació: textual, sonora, icònica i audiovisual. Amb l'ús dels equips adequats es pot captar qualsevol informació, processar-la i finalment convertir-la a qualsevol format per a emmagatzemar-la o distribuir-la. Així per exemple, hi ha programes de reconeixement de caràcters que lligen i converteixen en veu els textos, programes de reconeixement de veu que escriuen al dictat, escáners i càmeres digitals que digitalitzen imatges...

  1. Instrument cognitiu.
Que potencia les nostres capacitats mentals i permet el desenvolupament de noves maneres de pensar.


Limitacions de les TIC:



  • Problemes tècnics.
Incompatibilitats entre diversos tipus d'ordinador i sistemes operatius, l'ample de banda disponible per a Internet (insuficient encara per a navegar amb rapidesa i visualitzar vídeo de qualitat on-line), la velocitat encara insuficient dels processadors per a realitzar algunes tasques (reconeixement de veu perfeccionat, traductors automàtics...)

  • Falta de formació.
La necessitat d'uns coneixements teòrics i pràctics que totes les persones han d'aprendre, la necessitat d'aptituds i actituds favorables a la utilització d'aquestes noves eines (alfabetització en TIC).

  • Problemes de seguretat.
Circumstàncies com el risc que es produïsquen accessos no autoritzats als ordinadors de les empreses que estan connectats a Internet i el possible robatori dels codis de les targetes de crèdit en comprar en les tendes virtuals, frena l'expansió del comerç electrònic i d'un major aprofitament de les possibilitats de la Xarxa.

  • Barreres econòmiques.
Malgrat el progressiu abaratament dels equips i programes informàtics, el seu preu encara resulta prohibitiu per a moltes famílies. A més, el seu ràpid procés d'obsolescència aconsella la renovació dels equips i programes cada quatre o cinc anys.

  • Barreres culturals.
L'idioma dominant, l'anglès, en el qual vénen moltes referències i informacions d’ Internet, etc.

Vídeo sobre les noves tecnologies i Tic: